2024. július 25., csütörtök, Kristóf és Jakab névnapja van.

Vizeink

Sima-tó

A tó tőzegbányászat során alakult ki. Bányászat során csak olyan mélyre ástak, amíg jó minőségű volt a tőzeg. Ennek köszönhetően a tó mélysége változó, mederfeneke egyenetlen.

Keletkezési idejéről pontos adat nincs, a régi történetekből kiindulva 1950-1960 évek körül jött létre.

A bányászat kézzel kezdődött, később gépek váltották ki a kézi munkát.

A tavat kezdetben az őshonos halfajok népesítették be „Csuka, Compó, Széles kárász, keszegfélék” és a tőzeggödrök jellegzetes hala a törpeharcsa szaporodott el nagymértékben.

A tavat, a közeli tanyán élő Sima Györgyről nevezték el, így lett Sima-tó. Gyuri bácsi óvta, védte a tavat és az itt élő állatvilágot. Emberszerető természetű, barátságos kedves embernek ismerték.Idősebb horgásztársai emlékezése szerint Gyuri bácsi ültette azt a nagy fűzfát, mely a DVCS partján áll, eredetileg több volt belőle, sajnos mára csak egy található. Ezt a fát Gyuri bácsi emlékére az egyesület saját fájának tekinti.

A keceli horgászatot kedvelő emberek kezdetben a város környéki tőzeggödrökben, Dunavölgyi-főcsatornán, majd a város szívében lévő kenderföldi tavon horgásztak, akkor még csak vidéken lehetett horgászengedélyt váltani. Ennek hatására 1968-1969 évben úgy határoztak, hogy létrehoznak egy horgász szervezetet, így jött létre a Keceli horgász egyesület. Első hivatalos bírósági bejegyzés 1971. megalakulásának évében 40 horgász volt tagja.

A sima tavat kezdetben a tőzegbánya vállalat saját halastóként üzemeltette, telepítette a bányamunkások élelmezése céljából. A horgászegyesület, megalakulása után kezelésbe kapta a tavat. Első évben 1 mázsa 33 db amurt telepítettek a hínár gyérítése céljából. Ahogy nőtt az egyesület létszáma úgy nőtt a telepített halak mennyisége. 1973-74 évben 25 mázsa amur került a vízbe, aminek következtében pár éven belül csodálatos tiszta hínármentes vízben horgászhattak tagjai.

Az egyesület évről évre fejlődött, horgászai a Sima tavon és kecel határában lévő Dunavölgyi-főcsatornán horgászhattak. Napjainkban tag létszáma meghaladja a 300 főt.

Sima-tavi szabályzat

Kárászos-tó

Tuskos-tó

Vörös mocsár

Vörösmocsár-tó szabályzata

Kenderföldi-tó

A Kenderföldi-tó szabályzata
Kecel Horgászegyesület